teratak sufie

My photo
I'm not short. My height is just cute. I'm not special, I'm just limited edition. Small girl with a big heart. I adore purple as much as I love pink.

Why me?

ring ding dong, ring ding dong, ring digiding digiding, ding ding
Jemput-jemput. Jemput masuk.

24 April 2011

Analogi sepohon kayu itu~

Assalamualaikum semua~

Selamat hari Ahad.

Esok 25hb April 2011. Hari isnin. Aku mula peperiksaan. Pukul dinasor 2.30 petang peperiksaan pertama aku iaitu matapelajaran CRE II. Atau nama panjang nya Chemical Reaction Engineering II. CRE I dah ambik semester lepas. 


Tada~ ~ ~
Nampak2? Ni la toyol yang nenek kebayan nak bawa masuk dewan peperiksaan esok. Pelik. Tetapi benar. Tapi inilah hakikat nya ye cucu2 ku sekalian. 

Nenek dah siap tag maka surat ape yang patut. Supaya nanti takde la dewan pereriksaan tu bising dengan bunyi nenek membelek helaian2 muka surat buku ni dengan kadar halaju yang tinggi. Tapi tak la sampai nak kalah kan halaju cahaya. Nanti nangis plak die sebab kalah. Takde sape nak diam kan pujuk die berhenti nangis. Tak mo, tak mo. Nenek tak nak bertanggungjwab.

Okey. Bila bab2 peperiksaan open book ni ape yang korang fikirkan? Ya. Betul. 10 markah untuk anda. Soalan die mesti la susah. Tapi kalau bnadingkan CRE I dan CRE II ni, CRE II agak okey sikit kalau bandingkan dengan CRE I. 

Dua2 matapelajaran ni guna buku yang sama. Maka dengan itu, khatam la sudah buku CRE yang setebal 1080 muka surat ni apabila dah ambik CRE I dan CRE II. Alhamdulillah~ Tapi harus di ingat, kalau failed CRE I tak boleh nak ambik CRE II. Kene ulang sampai lulus baru boleh ambik CRE II. 

Fakulti aku memang banyak mata pelajaran macam ni. Paling teruk yang panajang rantaian nya. Contoh nya kene lulus A dan lulus B baru boleh ambik C. Ade lagi, lulus A baru boleh ambik B, lulus B baru boleh ambik C. Bukan takat tu, lulus A dan lulus B baru boleh ambik C, baru boleh ambik D. Ade yang matapelajaran dari semester 1 sampai semester 8 berantai. Mata pelajaran yang macam ni la killer subject. Botak nenek.


Okey~ Macam mana dengan entry aku tentang Aduhai sepohon kayu

Dah dapat idea ape analogi tu sebenar nya.

Ada~ ~ ~
1 pohon mempunyai 12 dahan,
1 dahan ada 30 helai daun,
Setiap daun ada 5 biji buah,
2 biji buah terkena matahari,
3 biji lagi terlindung dari cahaya mentari.

Tarik nafas panjang dan helakan kan dengan perlahan. Alhamdulillah, hari ini kita masih lagi dapat menyedut gas oksigen dan membebaskan gas karbon dioksida. Cuba korang fikir kalau oksigen yang kite sedut tiap2 hari kena bayar. Macam bayar bil air dan elektrik. Allah suruh bayar tiap2 bulan oksigen yang kite sedut. Namun, Alhamdulillah. Allah bagi free je kan.

Kalau kat plant yang proses gas2 contoh nya gas hidrogen dan oxygen. Memang buat duit owh~ ~ ~ Jual gas, modal tak payah bayar. Ambik je dari udara. Tapi kene melalui beberapa proses la.

Analogi pasal sepohon kayu tu ialah:

1 tahun ada 12 bulan,
1 bulan ada 30 hari,
setiap hari 5 kali kite sujud pada Dia Yang Satu,
2 kali masa siang,
3 kali masa malam.

^_____^

Aku tinggalkan korang dengan sepotong ayat ni.
Have a nice week.









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

18 comments:

  1. gud luck for ur next next & next paper

    ReplyDelete
  2. ooo..ingt akan teka teko pEdas hermm

    ReplyDelete
  3. @zippo miller
    ??? hukhuk.ape tu.saya blurr.huhu~

    ReplyDelete
  4. wahh semangat..bgus2..selamat berjaya...

    ReplyDelete
  5. wahhh..gudluck2..apik pon ader exam nanti..huuuu..killer paper

    ReplyDelete
  6. @apik pehe
    tq.All da best untuk apik pehe~

    ReplyDelete
  7. blogwalking!;)

    meh singgah blog fae:

    http://fzhjmldn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. ni mesti bz kan..tkde enrty baru nih haha

    ReplyDelete
  9. waaaaaa...ader yg xleh jawab tadi..uhhh

    ReplyDelete
  10. amik course chemical engineering?saya dah amik CRE jugak.=)..so,macam mana pekse?

    ReplyDelete
  11. hai...salam kenal ^__^
    saya adalah follower kamu yg ker 123...cantik nombor tu...

    ReplyDelete
  12. @Mas Aziana Othman
    owh.sem lepas CRE I.sem ni CRE II.so far,Alhamdulillah~

    ReplyDelete
  13. @apik pehe
    ala~ takpe2.at least ade yang boleh jawab juga kan.

    ReplyDelete

Karang dengan minda, jatuh ke hati hingga mengalir di jarimu.
Tulis cantik2 dan share la dengan SY k. ^^