teratak sufie

My photo
I'm not short. My height is just cute. I'm not special, I'm just limited edition. Small girl with a big heart. I adore purple as much as I love pink.

Why me?

ring ding dong, ring ding dong, ring digiding digiding, ding ding
Jemput-jemput. Jemput masuk.

23 December 2011

yup! aku MARAH!

Assalamualaikum dan salam penghulu hari semua~ ^ ^

SY ingin berkongsi sedikit d pagi jumaat ini.

Sah2 la yang ni bukan SY okey~ Kalau tak, masakan SY pandai mengetik ngetik encik lappy. Hoho~

Jika ingin tahu akhlak sebenar seseorang, lihat la ketika dia sangat marah.
Jika ingin melihat kehebatan akhlak nya, lihat la dia ketika berurusan dengan orang yamg mencerca dan membenci nya.
Jika ingin lihat keadilan minda nya dan kebaikan pola pemikiran nya, lihat la cara dia berbincang dengan orang yang pandangan berbeza dengan nya.
(kata2 dari Ustaz Zaharuddin)

^_^

????? Apekah salah saya?????










Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

23 November 2011

wordless wednesday - terkadang

Assalamualaikum dan salam wordless wednesday ^_^











Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

01 November 2011

Contest Gadis Berpurdah by Cik Tomato

Assalamualaikum dan selamat pagi semua~

Sila tengok kalender masing2. Hari ni berapa hari bulan???

Ya~ 1. 11. 2011.
Saja nak kongsi~ Ngeee~ Tapi mesti dah ramai yang dah perasan dengan tarikh tu kan. Entry bukan pasal tarikh tu. Tapi ade kene mengena dengan tarikh tu. Sebab entry ni dibuat pada tarikh tersebut. Hoho~

Ni nak kabor kan sesuatu ni.

Ohoooooi!

Wahai orang2 kampung blog sekalian~

Hari ni rasa nak straight forward. Malas nak bawa korang simpang sana sini. Masuk lorong, keluar lorong. Kite jalan terus je k. Banyak tempat nak kene singgah ni. Huhu~


Tak perlu SY cakap panjang lebar. Tengok banner pon dah tahu. Ini adelah Face-vail Contest atau dalam bahasa ibunda nya Kontes Gadis Berpurda yang telah dianjurkan sepenuh nya oleh Cik Tomato.

Beliau adalah cantik dan comel.
Sah, ayat bodek tu. Sebab nak menang. Ape la tuan blog ni, gune taktik kotor. 
Tak2. SY ikhlas cakap. Cik Tomato cantik dan comel. SY suke senyuman die.

Banyak bercakap la plak. Aduhai~ Hampir terlupa nak tampal gambar. Jap k. Cari gam gajah.

Baek la. Ini la pixa yang SY tampal untuk join contest ni.
.
.
.
.
.
Tada~

Ni contest yang kedua SY turut serta. Ngeee~

Sebenar nya SY telah ditag oleh gadis manis Cik Temoyo. Dari die la SY tahu pasal contest ni. Terima qaseh Temoyo~

Pemenang dipilih bukan bersandarkan kepada Like Menge'Like'. Cik Tomato yang akan pilih sendiri nanti.

Jadi ape tunggu lagi. Ape tunggu lagi ewah! Jom la join sekaki. Tak menang pakpe. Tapi kita support aktiviti mereka yang berusaha memeriahkan dan menghiburkan dunia blog.

Nak join??? Boleh jer. Klik banner kat atas tu. Tak pon press link ni, Contest Gadis Berpurdah.

Ade berita baek plak tu. Contest ni telah dilanjutkan usia nya. So boleh join lagi kepada sape2 yang diselubungi ke'busy'an tu. Hehe~

5 orang blogger yang SY tag ialah???

Jengjejeng~

CONTEST INI TELAH PUN DIGUGURKAN OLEH CIK TOMATO ATAS SEBAB2 TERTENTU. 
SEKIAN. BACA SINI UNTUK LEBIH LANJUT.









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

29 October 2011

hari tag sedunia

Assalamualaikum dan selamat hari sabtu

Ini adalah berita yang disampaikan oleh Sufinah Yussof.

Sari berita penting, Hari Tag Sedunia.

Berita sepenuh nya. Semalam merupakan hari jumaat adalah Hari Tag Sedunia bagi SY. Ini adelah kerana SY telah di tag oleh tiga orang blogger. Mereka ialah

Ketika diwawancara, SY berkata,
Terima qaseh buat kalian bertiga. Terasa fofular seketika.

Ceh! Hidung tak mancung, pipi tersorong2.
Sakit telinga mendengarnya. Fofular konon. Jangan layan sangat tuan blog yang budget hot ni. Tak habes2 dengan puji diri die.

Jangan la macam tu~ 
SY nak ajak korang ni wahai pembacaku sekalian. 
Nak tahu mereka tag ape??? SY ajak ni. Kite g berombongan pegi blog mereka bertiga. Jom.

Buat era dan amoy, SY akan try tag yang korang tujukan tu. Okey!









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

25 October 2011

skema jawapan untuk soalan cepu CEMAS

Assalamualaikum dan salam kebahagiaan di hari selasa~

Kali ni nak bercerita pasal pertanyaan yang selalu diajukan kepada SY. SY rasa korang pon mesti pernah berhadapan dengan soalan yang sebegini rupa.

Dulu SY tak tahu jawapan untuk soalan ni. Nasib baek la soalan tu tak keluar tym exam. Susah tahap gaban hah!
Sabo je la nak menjawap.

Kalau soalan tu keluar exam, sure FAIL tau tak.
Alahai!

Sekarang ni dah tahu dah jawapan soalan2 ni.
So SY kongsi la skema jawapan soalan ni dengan korang. Macam korang tak biasa. Macam korang tak tahu. SY ni kan baik hati.
Puji diri la plak! Ni mesti kes lupe mamam ubat la ni.

Ni bukan meniru tau. Bukan juga bawa toyol dalam exam. SY cuma mau kongsi.

Tada~ Ini ialah soalan cepucemas bila nak kawen.

? 1
Kenapa lambat?
Kerana Allah tahu masa yang terbaik untukku.

? 2
Dah berpunya?
Ya. Kerana setiap orang telah ditetapkan jodoh masing2.

? 3
Siapa?
Nanti Allah akan perkenalkan kepadaku.

? 4
Bila?
Bila kami dah dipertemukan. Insya'Allah. Jemput datang ke WALIMATUL URUS ku nanti.

Janganlah selalu tanya bila nak kawen. Kerana semua rahsia itu terletak di tangan Allah. Sampai masa Allah akan membongkarkannya. Insya'Allah~


SY selalu dapat soalan nombor 1 tu. Bila tanya umur, SY jawap. Lepas jawap, laju2 kene tanya bila nak kawen.
Huhu~










Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

15 October 2011

Menemui kemajuan dalam berBLOG

Assalamualaikum dan salam di hari sabtu~

Kali ni SY nak cerita pasal barang. Barang chang'geh beb! Canggih ke???

Okey2. Fine!

Back to main theme. Ape yang korang rasa pelik kat dalam blog ni???

Maksud SY, semua blog orang lain ade kot~ Tapi takde dalam blog SY. Even blogger yang baru melahirkan blog mereka pon ade tau. Okey~ Agak ketinggalan zaman disitu ye~

Wawawawawawa~ Nanges laju2. Sedih sangat~

Kepada yang selalu datang blog SY mesti perasan. Wah! Blog ni dah ade banner.

Orang lain dah lama dah ade. Tapi SY??? Kesian~

SY baru je ade. Lambat betul la SY ni. Sebab tu kot motif siput terletaknya di situ. Takde haiwan lain ke, kenapa mesti siput jugak yang jadik mangsa perumpamaan? Encik Siput sila bersabar ye.

Tetiba power rajin datang. Jumpa rajin main2 kat kolam, terus ajak rajin balik. Wah, kalau macam tu la, rajin akan jadi fofular la jawap nye~ Sape2 yang jumpa rajin mesti nak ajak bawa balik. Sila abaikan Tuan blog ini yang merepek ke laut je keje nye. Lupe mamam ubat la tu.

Jadi ini la buat julung2 kali nya Little Lady Purplerpink mempunyai banner.
Tada~
Hadirin dan hadirat sekalian, beri tepukan yang gemuruh buat beliau.

SY tahu yang banner SY ni banner biasa2 je. Nothing special. Ape orang kata tu, budak tadika zaman langit terbuka ni pon pandai buat. Di ulangi sekali lagi, budak tadika zaman langit terbuka ni pon pandai buat. Mesti ade yang cakap entry macam ni pon wujud juga rupe nye~ Huhu~ Sabar kan je la.

Kerana
Allah mahu kite kenal dan belajar
Belajar tentang...
Ketika kerjamu tidak dihargai, saat itu kau sedang belajar KETULUSAN
Ketika usahamu dinilai tidak penting, saat itu kau sedang belajar KEIKHLASAN
^_^

Mula2 buat, siap trus tampal. Exited ko Nah~ 

Tampal kat blog gune gam gajah. Haiwan lagik. Kesian gajah. 

Tapi rasa macam boring je tengok. Background, pixa dengan tajuk.

Pastu buat baru la plak. Tukar pixa lain. Bubuh la ape2 yang patut. Maka, lahir la banner pertama yang sebenar2 nya untuk blog ini seperti yang ditunjuk kan dalam pixa banner di atas.

Fuh! Akhirnya menemui kemajuan dalam berblog.

P/s: Tika dan saat jika korang membaca entry ini pada 14 Oktober 2011, bas yang dinaiki SY yang dipandu oleh Pakcik driver Trasnasional meluncur laju menuju ke Bahau, Negeri 9. Pegi kenduri Mak Oteh dan Pak Oteh esok. 24hb ni mereka berlepas ke Mekah. Semoga dipermudahkan ibadah Haji mereka. Patut nya semalam SY balik Melaka. Pergi sekali dengan family Pakcik yang kat Melaka. Tapi disebabkan ade hal yang tak dapat dielak kan SY bergerak secara solo menuju ke sana. Ehem! Kat terminal Bahau, Pakcik yang kat Melaka jemput, okey~ Hari Isnin bersamaan dengan 17hb Oktober 2011, waktu tengahri, SY dijangka bergerak pulang ke UMP yang terchinta dari Terminal Melaka, Insya'Allah~









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

10 October 2011

errr~ abang nampak TANGAN saya tak???

Assaalamualaikum dan salam senyum seindah suria nan membawa cahya~

Ni SY nak kongsi tips yang terbaik dari ladang dan segar dari lautan dalam.

Jemput2. Sila2. Jangan malu owh'key!

Sila jangan terlalu atau mahu pun sedikit berimaginasi tips ini sampai ke malam. Ini kerana SY tidak bertanggungjawap sekiranya berlaku apa2 yang boleh menyebab kan jantung anda berdegup pantas.

Sebenarnya ini tips untuk mengelak kan gangguan ketika berseorangan berjalan malam.

Gangguan lelaki yang tidak dikenali @ mat2 remp it @ ape2 je yang boleh mambawa mudarat kepada kaum hawa.

Mereka: Hai adik manis~ Sorang je ke???
Anda: (Toleh kiri. Toleh kanan. Pusing belakang. Pandang ke depan semula. Pas tu jawab... ) Ye, saya seorang je.
Mereka: Voleh abang temankan???
Anda: Voleh!

Option~

Mereka: Adik nak kemana sorang2 ni?
Anda: Saya nak ke kubur. Abang temankan saya voleh???

Pasti muka bertukar rupa.

@

Mereka: Adik buat ape sorang2 jalan malam ni?
Anda: Saya cari barang. Barang Saya hilang. Abang ade nampak tangan saya tak???

Atau bertukar wajah. Berpeluang menyaksikan perubahan.

Lepas korang cakap, for sure mereka akan bertempiaran lintang pukang larik.

Hoho~









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni:

07 October 2011

haha~ nampak nya ada yang terkena di sini!

Assalamualaikum dan salam selamat pagi Malaysia!

Pagi2 lagi dah crite pasal orang terkena. Ape punya gosip la kan.

Ni hah! Sape kat sini yang tahu end less picture? Please put ur hands up like me.  

Ade2?

Tuan blog ni dah terkena dengan SY.
Hoho~ (Gelak jahat)

Tada~

Merpersembahkan~ Follower blog SY yang ke...
.
.
.
.
.
600.


Blog ni tak bercerita. Hanya pixa yang berkata-kata. 

Walaupon macam tu, die ni ambik macam2 tempahan. Sampai ke pet portrait pon ade. Hebat tak hebat. Curlass~ Nak request ape2 event pon boleh~ Macam2 package ade. Hah! Ape tunggu lagi. Jom berombongan ke blog ni. Jom2. Kalau lambat, tinggal.
Amboi~ Ayat jahat nampak. Weee~ Nak cuci2 mata pon takpe~ 

Owh'ye.
Rabu baru ni adalah saat2 dan detik2 yang gentir dan mencabar. Puas ditembak dengan pelbagai peluru, namun dapat jua ditepis. Tapi, nasib tidak selamanya berpihak kepada kami. Kami telah berjaya dipangkap. Trap itu sangat2 kami tidak sangka akan berlaku. 

Amboi ayat~ Mengalahkan mercy kemanusian ke Somalia. Bukan kene tembak ape pon. Kene tembak bertalu2 oleh para panel tym presentation untuk propose tajuk Process and Plant Design.
Tapi ade satu soalan tu memang berbunuh la, tapi goreng je. Janji ade jawab. Yakin beb! Penting tu penting. Supaya para panel turus sama2 yakin seperti kita.
Haha! Tapi goreng tu, goreng juga. Dalam yakin kena la ade point dan berisi.

Lega rasa nya lepas presentation. Lega sikit je la. Tapi berita semalam (khamis) memang membuatkan hari menjadi cerah secerah cerah nya. Setelah penat mencari tajuk memerah otak dan menyelongkar isi perut internet akher nya tajuk group SY propose tym presentation tu di terima para panel. Alhamdulillah~ 

Oleh sebab ade presentation ni, SY agak kurang kan akriviti berblog la juga. Memang menguji tahap keimanan la. Menggoda dan ensem sangat~ Sabor je la. 


Tajuk group SY ialah Production 10 000 MT/annum of Fuel from Waste Plastic. Doa kan perjalan projek ini berjalan dengan lancar k.









Terima Qaseh atas klik yang korang sumbang kan pada pixa ni: