teratak sufie

My photo
I'm not short. My height is just cute. I'm not special, I'm just limited edition. Small girl with a big heart. I adore purple as much as I love pink.

Why me?

ring ding dong, ring ding dong, ring digiding digiding, ding ding
Jemput-jemput. Jemput masuk.

20 May 2013

origami: kusudama butterfly

Assalamualaikum
dan salam berjumpa lagi
entry adalah kesinambungan dari entry sebelum ni
pergh!
skema ayat

this tym kite tengok macam mana nak buat kusudama butterfly
rupa paras bentuknya sejibik seperti ini

seperti biasa
origami kene guna kertas bentuk segi empat sama
ikut la nak guna kertas warna atau kertas corak2
as long as u are happy kan
hehe

Sediakan waterbomb base. Jangan kata bom apekah ini. Mau tak bom, habis jadi abu la kertas tu. Huhu~ Ia salah satu lipatan asas dalam origami. Lepas tu boleh la men“start” buat kusudama butterfly.

Ambil 1 layer dari sebelah kanan dan lipat ke sebelah kiri. Maka sebelah kiri ade 3 layer dan kanan hanya ada 1 layer. Jangan buat apa2 ada bahagian kanan. Lipatan bermula pada bahagian kiri untuk layer yang pertama.

ok. untuk yang seterusnya, biarkan hanya gambar yang berbicara. macam tulis novel pulak dah hah. . .
ikut je step dalam gambar k.




Siap untuk layer yang pertama. Terus kan untuk layer kedua dan ketiga.

Siap untuk semua layer. Biarkan layer di bahagian kanan tadi.

Buka semua lipatan yang telah di lipat tadi. Tekan ke bawah pada bucu seperti dalam bulatan garis putus2 berwarna merah. Ada 3 layer yang mempunyai bekas kesan lipatan. Itu adalah layer 1, 2 dan 3 tadi.

Fokus pada layer 1.

Tolak ke dalam pada yang di tunjukan anak panah.

Dah jadi untuk layer 1.

Teruskan dengan layer 2 dan 3. Jadi la 1 kelopak. Buat hingga 5 kelopak.

Letak gam pada bahagian yang ada anak panah hitam. SY guna UHU STICK je. Lekatkan semua 5 kelopak. Nak guna gam cap dinasor ??? Pon voleh. Lekat tanpa ragu2. Haha~ Bergurau.

Jeng je jeng~ Dah siap dah. Kusudama Butterfly.

SELAMAT MENCUBA

PRAY FOR GAZA
SAVE GAZA AND FREE PALESTINE








origami: waterbomb base

Assalamualaikum
dan salam berorigami
???
setujukan je la. . .

kali ni nak cerita pasal origami
origami ade beberapa jenis lipatan asas
lipatan asas dalam origami ni penting
kerana ia adalah permulaan kepada sesuatu origami
contoh nya nak buat origami flower
nak mula kene gunakan lipatan asas
SY nak kongsi salah satu nya
iaitu
WATERBOMB BASE
bom???
eh2
sila jangan takut
sila jangan salah faham
hujung nama je ganas
tapi takde ganas mana pon
juga tidak mengandungi unsur2 ganas

ikut suka korang nak guna kertas kaler macam mana
tapi make suke kertas yang korang guna adalah segi empat sama
dalam ni SY guna kertas pembalut hadiah yang SY dah potong ikut saiz yang SY nak

orite
jom start jom

1.     Bahagian hadapan kertas origami.
2.     Bahgian belakang kertas origami.

Lipat ke kanan (ke kiri pon voleh). Lipat sama besar k. Buka lipatan. Lepas tu lipat ke bawah (ke atas juga voleh). Lipat sama besar juga. Buka semula lipatan.

Sekarang lipat pula ikut garisan diagonal. Buka lipatan dan lipat ikut garisan diagonal yang satu lagi. Lepas tu buka lipatan.

Kertas dah ada bekas kesan lipatan. Tolak bahagian yang di tunjukan dalam gambar 2. Tada~ Waterbomb base dah jadik.


SELAMAT MENCUBA

PRAY FOR GAZA
SAVE GAZA AND FREE PALESTINE


16 May 2013

Bulan SEPARUH???

Assalamualaikum
dan salam hari khamis
tajuk entri adalah Bulan Separuh
hah!
ni dah kenapa dengan Bulan Separuh plak ni hah~
sebenar nya ini adalah gimik persembahan pentas SY
persembahan pentas la sangat~

memandangkan SY dengan adik dah bz sekarang ni
adik SY pon dah tak duduk kat rumah dah
sebab die keje jaoh
SY pon ade komitmen lain
dalam misi nak berpindah ke tempat orang juga
dalam erti kata yang lebih tepat
merantau. . .

SY nak lelong tudung Half Moon
harga: RM 25 termasuk pos
harga untuk dua helai dan keatas: RM20 / each termasuk pos
harga sangat murah dan berpatutan

jemput ke teratak BUTIK SUFI untuk lebih informasi
SELAMAT MEMBELI