teratak sufie

My photo
I'm not short. My height is just cute. I'm not special, I'm just limited edition. Small girl with a big heart. I adore purple as much as I love pink.

Why me?

ring ding dong, ring ding dong, ring digiding digiding, ding ding
Jemput-jemput. Jemput masuk.

20 May 2013

origami: waterbomb base

Assalamualaikum
dan salam berorigami
???
setujukan je la. . .

kali ni nak cerita pasal origami
origami ade beberapa jenis lipatan asas
lipatan asas dalam origami ni penting
kerana ia adalah permulaan kepada sesuatu origami
contoh nya nak buat origami flower
nak mula kene gunakan lipatan asas
SY nak kongsi salah satu nya
iaitu
WATERBOMB BASE
bom???
eh2
sila jangan takut
sila jangan salah faham
hujung nama je ganas
tapi takde ganas mana pon
juga tidak mengandungi unsur2 ganas

ikut suka korang nak guna kertas kaler macam mana
tapi make suke kertas yang korang guna adalah segi empat sama
dalam ni SY guna kertas pembalut hadiah yang SY dah potong ikut saiz yang SY nak

orite
jom start jom

1.     Bahagian hadapan kertas origami.
2.     Bahgian belakang kertas origami.

Lipat ke kanan (ke kiri pon voleh). Lipat sama besar k. Buka lipatan. Lepas tu lipat ke bawah (ke atas juga voleh). Lipat sama besar juga. Buka semula lipatan.

Sekarang lipat pula ikut garisan diagonal. Buka lipatan dan lipat ikut garisan diagonal yang satu lagi. Lepas tu buka lipatan.

Kertas dah ada bekas kesan lipatan. Tolak bahagian yang di tunjukan dalam gambar 2. Tada~ Waterbomb base dah jadik.


SELAMAT MENCUBA

PRAY FOR GAZA
SAVE GAZA AND FREE PALESTINE


6 comments:

  1. http://arenamuslimah.blogspot.com/

    salam perkenalan kat mna ye kertas ni kita boleh dapt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan juga buat awak~ maaf atas kelewatan. SY keluar siang tadi. kertas yang SY guna tu kertas pembalut hadiah. dapat la saiz yang agak besar. nak senang, SY lipat2 dulu, baru potong. tapi make sure kertas adalah berbentuk segi empat sama. tapi kertas origami ade je jual kat kedai buku. macam kedai buku Popular tu. tapi kebanyakkan nye saiz yang agak kecik. kalau nak warna yang lagi cantik, boleh guna kertas A4 yang kaler2 tu. tapi kena la potong untuk bagi kertas jadi segi empat sama. ^^

      Delete
    2. tq dear.... hope menjadi la D.I.M sy untuk kusudama ni.... thanz for sharing ... :)

      Delete
    3. u ar welcome ^^ insya'Allah, jadi~ All da best for ur D.I.M.

      Delete

Karang dengan minda, jatuh ke hati hingga mengalir di jarimu.
Tulis cantik2 dan share la dengan SY k. ^^