teratak sufie

My photo
I'm not short. My height is just cute. I'm not special, I'm just limited edition. Small girl with a big heart. I adore purple as much as I love pink.

Why me?

ring ding dong, ring ding dong, ring digiding digiding, ding ding
Jemput-jemput. Jemput masuk.

20 May 2013

origami: kusudama butterfly

Assalamualaikum
dan salam berjumpa lagi
entry adalah kesinambungan dari entry sebelum ni
pergh!
skema ayat

this tym kite tengok macam mana nak buat kusudama butterfly
rupa paras bentuknya sejibik seperti ini

seperti biasa
origami kene guna kertas bentuk segi empat sama
ikut la nak guna kertas warna atau kertas corak2
as long as u are happy kan
hehe

Sediakan waterbomb base. Jangan kata bom apekah ini. Mau tak bom, habis jadi abu la kertas tu. Huhu~ Ia salah satu lipatan asas dalam origami. Lepas tu boleh la men“start” buat kusudama butterfly.

Ambil 1 layer dari sebelah kanan dan lipat ke sebelah kiri. Maka sebelah kiri ade 3 layer dan kanan hanya ada 1 layer. Jangan buat apa2 ada bahagian kanan. Lipatan bermula pada bahagian kiri untuk layer yang pertama.

ok. untuk yang seterusnya, biarkan hanya gambar yang berbicara. macam tulis novel pulak dah hah. . .
ikut je step dalam gambar k.




Siap untuk layer yang pertama. Terus kan untuk layer kedua dan ketiga.

Siap untuk semua layer. Biarkan layer di bahagian kanan tadi.

Buka semua lipatan yang telah di lipat tadi. Tekan ke bawah pada bucu seperti dalam bulatan garis putus2 berwarna merah. Ada 3 layer yang mempunyai bekas kesan lipatan. Itu adalah layer 1, 2 dan 3 tadi.

Fokus pada layer 1.

Tolak ke dalam pada yang di tunjukan anak panah.

Dah jadi untuk layer 1.

Teruskan dengan layer 2 dan 3. Jadi la 1 kelopak. Buat hingga 5 kelopak.

Letak gam pada bahagian yang ada anak panah hitam. SY guna UHU STICK je. Lekatkan semua 5 kelopak. Nak guna gam cap dinasor ??? Pon voleh. Lekat tanpa ragu2. Haha~ Bergurau.

Jeng je jeng~ Dah siap dah. Kusudama Butterfly.

SELAMAT MENCUBA

PRAY FOR GAZA
SAVE GAZA AND FREE PALESTINE








21 comments:

  1. creative + cantik ! nak cuba lah . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba jangan tak cuba. selain jadi perhiasan rumah, boleh buat bunga tangan juga.

      Delete
  2. Comel!
    Rajin buat... dulu akak ade gak belajar buat origami tapi sampai la ni tak practice... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la~ dulu blajar. ni pon serius practice hujung tahun lepas. sebab SY nak buat majlis kak. tup2, majlis tak jadik. sadis! alang dah blajar, kongsi la kat blog ni. huhu~

      Delete
  3. pernah tgk bunga macam ni tapi tak pernah tahu nak buat.. dah ada step bolehlah cuba :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kan mencuba. banyak yang buat step guna youtube. SY buat step bergambar je. ^^

      Delete
  4. assalamualaikum,

    salam ukhuwah dan salam kenal dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam

      salam perkenalan juga buat bunda ^^

      Delete
  5. Hai awak!
    Thanks for your comment. Really appreciate it.Thanks again :-)
    Hurmmm tu la sakit kepala, badan penat, fikir dan kerjakan thesis je kan..Hihihi Dengan fikir final exam lagi.Tu jadi makin serabut sikit. Nak buat thesis pun tak senang bila dah fikir mcm2.Dugaan je semua tu..Tak sabar nak tunggu thesis siap dijilid.Mesti rasa terharu sebab siang malam ngadap thesis kan..Heee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi juga untuk awak ^_^
      thank to u too and u ar welcome. hehe~ tau takpe. all u have to is, face it, continue and sabar~ kesudahan yang baik bagi mereka yang sabar.

      Delete
  6. time bosan2 leh la main lipat2 camni.......
    hehehe...

    salam singgah sini yer tuan blog....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je~ lipat2 jadi kapal terbang pun boleh~

      singgah je??? kuih2 nye takde??? haha~ SY demand. tak rasa nak pukul pun kan. haha~ terima qaseh ^^

      Delete
  7. salam dear. cantiknya
    rumit juga nak buat tu
    bertuah . u mmg gifted !

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam princess momoy~
      alhamdulillah~ agak boleh tahan rumit juga la. but if u follow step by step, takde la rumit sangat. ^_^

      Delete
  8. cantiknya...tengah try buat chiffon flower..thanks tau sharing tutorial ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. chiffon flower pon cantik. owh ye, origami kusudama flower ni pon boleh juga kalau nak buat untuk bunga tangan.

      Delete
  9. Mesti cuba buat, saya suka origami... Terima kasih share ya.. Hehe

    ReplyDelete
  10. Mesti cuba buat, saya suka origami... Terima kasih share ya.. Hehe

    ReplyDelete
  11. Mesti cuba buat, saya suka origami... Terima kasih share ya.. Hehe

    ReplyDelete

Karang dengan minda, jatuh ke hati hingga mengalir di jarimu.
Tulis cantik2 dan share la dengan SY k. ^^